7 Haziran 2011 Salı

Taffarel ve Galatasaray Kalesi

Fatih Terim'in takımın başına getirilmesinin ardından yardımcıları konusunda ilk etapta net bir açıklama yapılmamıştı. Terim'in her zaman kendisine biat edecek antrenörlerle çalıştığını düşünürsek -açıkçası- kaleci antrenörü haricinde, acaba yardımcıları kim olur diye düşünmedim bile.

Kaleci antrenörünün önemli olmasının sebebi ise özellikle Mondragon'un ayrılmasından sonra kaleci konusunda bir türlü istikrarı yakalayamamış olmamızdı. Mondragon'un en önemli özelliği istikrarlı bir kaleci olmasıydı. 2005-2006 sezonunda tüm lig maçlarında kaleyi koruyan ve 34 maçta 34 gol yiyen Mondragon için bu istatistik oldukça önemli bir ölçüt sayılabilir. Kaleci probleminin esas sebebini sadece kalecilerimizin yeteneksizliğine bağlamak yanlış olur. Yenilen goller tabi ki defans kurgumuzun da problemli olmasından kaynaklanıyordu ancak yerli kalecilerimizin kendine güvensizliklerine bir de baskı faktörü eklenince başarılı olamadılar. Fakat hiçbiri çıkıp da "Yerli kalecilere şans verilmiyor" edebiyatı yapamazlar. Mondragon'un ayrılmasıyla kaleyi yerli kalecilere teslim ettik ancak verim alınamayınca son 3 sezondur yabancı kalecileri denemekteyiz. Bu kadar sık kaleci değiştirdikten sonra hala kaleci antrenörü olarak Nezihi Boloğlu'nu takımda bulundurmak ne kadar doğruydu peki? Galatasaray'ın belki de en kötü kalecileri arasında yer alan Hayrettin Demirbaş'ın bile yedeği olan Nezihi'den kaleci yetiştirmesini beklemek ne kadar doğrudur? Son 6 sezondaki kalecilerimiz ve yedikleri gol sayıları şu şekilde;

2010-2011 - Ufuk, Aykut, Zapata 46 gol
2009-2010 - Aykut, Ufuk, Leo Franco 35 gol

2008-2009 - Aykut, Sanctis, Orkun 39

2007-2008 - Aykut, Orkun, Fırat 23 gol
2006-2007 - Mondragon, Aykut, Fevzi 37 gol
2005-2006 - Mondragon 34 maçta 34 gol

Taffarel'in yeni sezonda kaleci antrenörümüz olması beni inanılmaz mutlu etti. Zira sezon içinde kalecilerle ilgili yazdığımız yazılarda da Nezihi'nin yetersizliği ve Taffarel'in göreve getirilmesi konusunu dile getirmiştik. Taffarel'in göreve gelmesi kalecilerimiz için de büyük bir şans. Eğer böyle bir değerin kıymetini bilirlerse kalecilerimizin en büyük zaaflarından olan geri pas karşılama, topu oyuna sokma, oyuna dahil olma, konsantrasyon, refleks gibi bir kalecide olması gereken temel özellikleri geliştirebilecekleri ender insanlardan birisidir Taffarel. Önümüzdeki sezonda artık kalemize çekilen şutlarda rahat nefes alabilmek istiyoruz. Umuyoruz ki Taffarel kalecilerimize -özellikle Ufuk Ceylan'a- çok şey katabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails